Minął tydzień od przyjazdu młodzieży z opatowskiej „Żywieniówki” do Evory w Portugalii. Dla wielu uczniów jest to pierwsza zagraniczna eskapada i pierwsze tak bezpośrednie zetknięcie z odmienną kulturą. Pobyt w Evorze to nie tylko niezwykła okazja odbycia egzotycznych praktyk zawodowych. W równej mierze jest to, zgodnie z założeniami europejskiego programu Erasmus Plus, przekraczanie granic, także tych symbolicznych, wyznaczanych przez język, tradycję i obyczaje. Czas w kolebce wielkich odkrywców geograficznych upływa Żywieniówce przyjemnie i naturalnie obfituje w emocje. Nasi kucharze godnie reprezentują społeczność szkolną, zdobywając bezcenne doświadczenie u profesjonalnych pracodawców. Praktykują w 8 punktach gastronomicznych, gdzie pod okiem nie tylko portugalskich mistrzów kuchni, wzbogacają swoją wiedzę i doświadczenie branżowe. Ich zajęcia dotyczą kulinariów portugalskich, ale również kuchni różnych krajów europejskich, afrykańskich, azjatyckich, a zwłaszcza południowoamerykańskich. Głównym powodem pobytu młodzieży jest zdobycie doświadczenia zawodowego.
Czytaj więcej...
W piątek, 19 maja 2017r. młodzież z klasy drugiej i trzeciej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wyleciała do Portugalii na trzytygodniowe praktyki zawodowe. W trakcie przygotowań do wyjazdu uczniowie uczestniczyli w zajęciach branżowych, zostali przeszkoleni pod względem językowym, zapoznali się też z wyznacznikami kulturowymi tej części Europy. Głównym celem projektu jest zwiększenie mobilności zawodowej uczestników i dostosowanie ich wiedzy oraz kompetencji do potrzeb rynku pracy, doskonalenie języka angielskiego, zwłaszcza zawodowego, poznanie zasad działania zagranicznych firm branży spożywczej, wymagań stawianych pracownikom, promocji i marketingu, co ułatwi uczestnikom w przyszłości znalezienie zatrudnienia oraz prowadzenie własnych firm.
Czytaj więcej...